Apr,07 2014

Cukrász-reformer

2014-04-07 18:05 | Kitzinger Szonja

Álomvilágba kalauzol a Horváth Eszter teremtette világ. A Sugar!-ban kapható egyedi süteményei a szénhidrát legnemesebb megjelenési formájának számítanak mindazok számára, akik az íz mellett az extravagáns megjelenésre is adnak. Betérni valamelyik boltjába komplex élmény az összes érzékszerv számára, így biztosan maradandó emlék marad. A lelkes újító a Horváth cukrászcsalád második generációját képviseli, pedig nem úgy indult, hogy továbbviszi a mesterséget.

A családi krónika fontos állomása 1983, Horváth Eszter szülei ekkor vágtak bele egy az akkori tortakínálatot megújító cukrászatba. Az újpesti mûhely a szokásos torták helyett a különlegesen díszítettekre specializálódott, mind az alkalmi, mind az esküvõi, mind a hagyományos torták tekintetében. A megfizethetõség érdekében a kreativitásukat egyszerû, de meglepõ díszek kitalálásában élték ki. Közönséges selyemszalaggal kötötték át a tortát, s az ettõl még ünnepélyesebb lett, illetve olyan figurális alakzatokkal rukkoltak elõ, amilyeneket abban az idõben magyar ember nemigen látott. Ehhez a Kanadában élõ híres cukrász nagybácsi adott segítséget: képeket és technológiai útmutatót küldött a családnak. E különös helyen, ahol például Barbie-alakú torták születtek, sokszor megfordult a három Horváth lány egyike, Eszter. Míg a szülei dolgoztak, az édességbirodalomban kisgyerekként õ is megalkotta a saját kis tortácskáit: islerek tornyosultak egymás fölé, azokat bevonta tojáshabbal, végezetül fel is cicomázta egyedi kreációit.

VARGABETÛ

Mire felcseperedett, már nem volt vágya, hogy cukrász legyen. A szülei viszont nagyon is ambicionálták. A Vendéglátóipari Fõiskolát az õ nyomatékos kérésükre végezte el, de a divatszakma jobban érdekelte. Amikor Andó Ildikó és Emmer László mellett stylistként kezdett dolgozni, azt hitte, megúszhatja az „édes életet”. A történések azonban más irányt vettek. Stylistként ugyanis sokan kértek tõle segítséget esküvõi ruhájuk kiválasztásához, majd az esküvõi tortát is vele egyeztették, mivel tudták, van köze a süteményekhez. Eszter hamar felismerte: a jeles nap fontos elemeinek – a ruha, a teríték, az ékszerek, a helyszín, a torták – kiválasztásánál nemcsak hogy elõnyös, de szükségszerû is egy közös vezérlõ elv, hangulat, hogy a menyegzõt egyetlen hatalmas vizuális élménnyé kovácsolja. Londoni tanulmányai alatt is volt alkalma tanulmányozni esküvõvel, esküvõszervezéssel és -kivitelezéssel kapcsolatos albumokat, s azokban szintén ezzel a megközelítéssel találkozott. Az iskola elvégzése után hazajött, majd rövidesen fotózásba, írásba kezdett. Elsõ könyvében – a címe: Egy szelet esküvõ – a torták, a ruhák és a kiegészítõk összhangjának fontosságára hívta fel a figyelmet. Mûvében az esküvõ alfája és ómegája, hogy a tortának a menyasszony ruhájára éppúgy rímelnie kell, mint a csokrára.

CUKORMÁZ

Így Eszter öt évig tartó kalandos kitérõ után visszatért a családi cukrászatba, ahol kifogyhatatlan fantáziával fejlesztette a rendszeresen megújuló tortatárat. Az újpesti cukrászatukat idõközben négyemeletesre bõvítõ Horváth Ferenc az épület elsõ emeletét felajánlotta lányának, hogy így segítse Esztert saját vállalkozása, a Sugar! létrehozásában. „A koncepció teljesen új volt, olyan cukrászdát akartunk, amely a hozzánk hasonló fiataloknak szól. Azoknak, akik már unják a hagyományos krémest vagy dobostortát, és akiknek igenis számít a külcsíny” – mesél az alapötletrõl.
Az elsõ boltban nemcsak a szavak szintjén, ténylegesen is megkezdõdött a formabontás a sütemények, a berendezés, de ugyanígy az eladók munkaruhája tekintetében. A cukrászdán belül egy édességbolt is nyílt, oda válogatott cukorkák, nyalókák és a mindennapokat megédesítõ tárgyi kiegészítõk kerültek a világ minden tájáról. A siker borítékolható volt, az elsõ cukrászdát nem sokkal ezután Budapest belvárosában egy újabb követte.
Hogy mi a titok? Az, hogy nincs titok, Eszter a saját kedvenc receptjeit tavaly Desszertõrült címû könyvében közzé is tette. Csinálja utána, aki tudja a mindenféle muffinokat óriás kalapokkal és kemény habokkal, a pillefagyit, a szivárványtortát, a hamburgernek látszó csokitornyokat vagy éppen az adventi vásárokban kapható cukorba mártott almát.

MACARONMÁNIA

Aki nem vállalná, hogy a tettek mezejére lép, annak elég felkeresni valamelyik cukrászdát. Emellett Eszterék a Hotel Kempinskiben nyitottak egy concept store-t, ahol kizárólag macaront árusítanak, abból viszont 45-félét. A kollekció része egy ötdarabos magyaros válogatás is. Ezek a macaronok a flódni, az Eszterházy-torta, a madártej, a zserbó és a somlói galuska ízét idézik fel. A korong alakú sütik 4 centiméteresek, 100 százalékos mandula-, mogyoró- vagy diólisztbõl készülnek, nincs bennük tartósítószer, csak csokoládé, vaj és dzsem. „A piac ezeket a termékeinket is megkedvelte, az idén megnyertük a Nemzetközi Macaron Nap alkalmából rendezett hazai macaronversenyt a jegeskávés ízünkkel, ami azért nagy dolog, mert vakon kóstolt a zsûri” – meséli Horváth Eszter, aki 2013 karácsonyán tanfolyam keretében adja át tudását a nagyon is macerás macaronkészítésrõl. A gyorstalpalón hóember, illetve kampós cukor alakú, továbbá csillámos macaront lehet majd készíteni. Akinek ez nem lenne elég, jó, ha tudja, hogy a Sugar! minden õsszel új kollekcióval rukkol elõ. Az ikonikus New York, Tokió, Párizs kollekciók után most nem egy újabb nagyváros a névadó. Az idei kreáció fantázianeve Candy Land, és Eszter megfogalmazása szerint ezúttal édességnek kinézõ édességek között lehet tobzódni, lesz például rágó alakú és ízû süti, hát azon sokáig lehet majd nyammogni. „Kollekcióváltáskor 20 új sütemény jön be a képbe, ebben a kollekcióban sokkal bátrabban bánunk az ízekkel, textúrákkal. Megjelenik új ízként a gránátalma, a feketeribiszke, az áfonya. A cukrászda azért a bevált kedvenceket sem veszi le a palettáról, továbbra is kínálja az olyan korábbi sikertermékeket, mint a különbözõ ízû tejberizsek, piték vagy a triplacsokis sütemény.

ÍZEKRE SZEDVE

A fejlõdés persze sosem állhat le. Az inspirációkat Eszter Párizsból, Versailles-ból, Lyonból és Tokióból meríti, a trendekrõl külföldi tanfolyamokon, cukrászati kiállításokon tájékozódik. Kedvenc helye a japán fõváros, ahová a Tokió kollekció készítésekor jutott el, tanulmányozandó az ottani süteményeket. A távol-keleti metropolisz öt cukrászdájában is dolgozott, képet kapott a precizitásról, a tisztaságról, a sütemények iránti tiszteletrõl, és itt látta elõször, hogy a szakemberek szinte ékszerként bánnak a luxus minõségû süteményekkel. Persze a legnagyobbak, így Pierre Hermé munkásságát is figyeli, aki most a kávéval és a fûszerekkel kísérletezik. „Ez jó irány, de a mi célcsoportunk a 12–35 éves korosztály, és egyelõre nem tudom, nyitottak-e arra, hogy egy kardamomos süteményt tegyünk eléjük.”
Eszternek a magánéletben is sok a dolga, kisfia, Misa elsõ karácsonyára készül. Amikor az anyaságról faggatom, azt mondja, fura ez még neki, eddig csak a munka volt. Pihenésre legközelebb karácsonykor lesz ideje. Szenteste a menüt õ fõzi otthon, és 3-4 desszertet is letesz az asztalra. Narancsos csokimousse-t kötelezõ csinálnia, és ilyenkor kísérletezik a bonyolultabb tortákkal is, amelyeket a család cukrász ítészei azon nyomban ízekre szednek.

Névjegy

Horváth Eszter

  • Élettársi kapcsolatban él, egy gyermek édesanyja.
  • Cukrász, tanulmányait a Vendéglátóipari Fõiskolán végezte.
  • 2008-ban legjobb barátjával, Gergõvel megnyitották Magyarország elsõ design-cukrászatát, a Sugar!-t Újpesten. A második 2009-ben nyílt a belvárosban. Macarooon névre keresztelt concept store-juk a Hotel Kempinskiben üzemel.
  • Formabontó süteményeivel, egyedi koncepcióival és látványvilágával hamar kivívta a hazai közönség elismerését.
  • Évente új kollekcióval rukkol elõ. A legutóbbi, Párizs nevet viselõ kollekciót novemberben a Candy Land váltotta.
  • Eddig két könyve jelent meg az Egy szelet esküvõ és a Desszertõrült.
  • Hobbijai: fõzés, utazás, olvasás, táskák, gasztronómiai túrák.

Kapcsolódó cikkek

A boros világ titkai

Megannyi érdekességet rejt a borok világa, ám a titkok nemcsak a borok ízében keresendõk, hanem a kellékekben is. Lássuk, melyek a leggyakrabban felmerülõ kérdések, ha a borkultúra kiegészítõit vizsgáljuk!

tovább

Hiteles tyúkhúslé – Trendl ház

Tanácstalanok voltunk, bevallhatom, amikor a gasztro rovatról esett szó az első lapindító megbeszéléseken. Hogyan, hol és mit – ezekre az egyszerű kérdésekre kerestük a választ. Több tippünk is volt a helyszínt illetően, végül kereskedelmi  igazgatónk ajánlására Nagykovácsiba indultunk, bízva Maya ízlésében. Úgy döntöttünk, kezdjük az alapoknál, a hagyományos magyar vasárnapi ebédnél: húsleves, rántott hús. A Trendl ház a neve ellenére nem sváb vendéglő, klasszikus magyar konyhát visznek, sváb precizitással.

tovább

Cukrász-reformer

Álomvilágba kalauzol a Horváth Eszter teremtette világ. A Sugar!-ban kapható egyedi süteményei a szénhidrát legnemesebb megjelenési formájának számítanak mindazok számára, akik az íz mellett az extravagáns megjelenésre is adnak. Betérni valamelyik boltjába komplex élmény az összes érzékszerv számára, így biztosan maradandó emlék marad. A lelkes újító a Horváth cukrászcsalád második generációját képviseli, pedig nem úgy indult, hogy továbbviszi a mesterséget.

tovább
May,23 2014

Törékeny sikerek

Bő másfél évezrede kerültek be az emberiség használati és dísztárgyai közé a porcelánból készült eszközök. E speciális anyag előállításának receptjét sokáig féltve őrizték a Távol-Keleten, ám a XVIII. században német földön is rájöttek, és így Európában is megindulhatott a gyártás. Két magyar gyártó, a Herendi és a Zsolnay már a XIX. században beverekedte magát a világ élvonalába, és bár szakmai értelemben máig őrzik e pozíciójukat, a komoly üzleti sikerhez jó ideje mindig hiányzik valami. Hollóházán viszont úgy tűnik újabb virágkor előtt állnak.

Sokszínű hungarikum világ

Pirín Kft.

Kiadó: ZenCom Kft | Fejlesztő, üzemeltető: Pirín Kft.